vrijdag 28 december 2018

Goede voornemens voor 2019? Zo zorg je ervoor dat je ze ook effectief waar maakt!



Meer sporten of bewegen, gezonder leven, meer tijd doorbrengen met het gezin, een betere balans werk-privé, … het zijn herkenbare voorbeelden van goede voornemens. Bij de jaarwissel kijken we allemaal wel eens terug op het afgelopen jaar en blikken we met goede intenties vooruit naar het nieuwe jaar. Toch blijkt dat we weinig van die goede voornemens ook effectief in de praktijk brengen. De cijfers variëren wat afhankelijk van het onderzoek, maar naar schatting 80% van onze goed voornemens liggen enkele weken nadat we ze gemaakt hebben weer in de vuilbak (bron: John C. Norcross, University of Scranton). We geven je dan ook graag een 5-tal tips mee om niet in deze valkuil te trappen:

  1. Schrijf je voornemens neer op papier: dit doen geeft je al 42% meer slaagkans dan mensen die hun doelen niet noteren (bron: Gail Matthews, Dominican University of California). Niet dat het noteren op zich één of andere magie teweeg brengt, maar je stimuleert jezelf zo wel om je voornemens concreet te maken in plaats van in vage termen te blijven hangen. Dat maakt dat je er beter gaat over nadenken. Daarnaast kan je je notities er regelmatig opnieuw bij pakken en jezelf er aan herinneren. Dit zal je helpen om je voortgang te evalueren en bij te sturen.
  2. Anticipeer op waar het fout kan lopen: de weg naar een doel verloopt nooit perfect. Moeilijke momenten, verleidingen, obstakels, enz loeren altijd om de hoek. Op voorhand een strategie bedenken rond hoe je daar mee kan om gaan, helpt je echter om die momenten te overwinnen. En na elke kleine overwinning sta je een grote stap dichter tegen het realiseren van je voornemen. Wel belangrijk: bedenk vooral een plan voor de zaken waar je vat op hebt, en leer de zaken waar je geen vat op hebt te accepteren, anders ga je frustratie voelen en dat creëert negatieve energie.
  3. Zorg ervoor dat je voornemens je energie geven in plaats van energie vragen: een goed voornemen is een voornemen waarbij je jezelf uitdaagt en uit je comfort zone gaat, maar niet te ver in één keer. Hier maken we vaak een cruciale fout doordat we te veel ineens willen bereiken. Van af en toe eens sporten willen we bijvoorbeeld naar 4 keer per week gaan, of we willen op enkele weken tijd 10kg verliezen, of 2 uur per dag minder werken. Dergelijke voornemens zijn vaak weinig realistisch en daardoor snel demotiverend. Ze kosten ons heel veel discipline en volharding, en na enkele dagen lijken ze vaak al niet meer haalbaar. Beter is het om jezelf in kleinere stappen, één voor één, uit je comfort zone te dwingen. Het halen van zo een stapje zorgt voor zelfvertrouwen, en nét dat zelfvertrouwen geeft je energie voor de volgende stap. Onthoud daarbij ook dat zelfvertrouwen afhangt van tijd en situatie, en dat het dus normaal is dat je af en toe eens twijfelt of het wel gaat lukken.
  4. Faal je toch eens, beschouw het dan als een leermoment. Of in het Engels mooier gezegd: “FAIL = first attempt in learning”. Leren doe je dus met vallen en opstaan. In elke leercurve zit een moment van frustratie. Dat heeft te maken met het feit dat je ineens evolueert van ‘onbewust onbekwaam’ (je weet niet wat er allemaal komt bij kijken) naar een toestand van ‘bewust onbekwaam’, waarbij je je realiseert dat er nog een hele weg is af te leggen en die weg langer en moeilijker lijkt dan initieel verwacht.
  5. Bouw routines in je dag in: ook hier loopt het vaak fout. Enkele weken na de jaarwissel geraken we vaak weer in ons oude gedragspatroon. Dat komt doordat onze hersenen er langer over doen om nieuwe gewoonten aan te kweken, zeker wanneer de oude gewoonten al goed vastgeroest zijn. Vergelijk het met leren auto rijden: je hebt er weken tot maanden over gedaan eer dit een automatisme werd. Maar als je het blijft doen denk je er na verloop van tijd bijna niet meer over na en wordt het een ‘onbewust bekwaam’ gedrag. Dagelijkse routines plannen zorgt ervoor dat je een weg richting de nieuwe ‘gewoonte’ bouwt. Mensen in je omgeving vragen om jou te motiveren als ze zien dat je je routine niet volhoudt kan daarbij ook zeker nuttig zijn.

We wensen je vanuit PeakLevel in alle geval het allerbeste toe met jouw goede voornemens voor 2019!

Wil je graag meer leren over het effectief omzetten van doelen naar actie, check dan zeker onze Mental Academy eens: www.peaklevel.be/mental-academy.

woensdag 5 december 2018

Gezond én lekker recupereren van een winterduurtraining!

Wat zet ik vandaag op het menu? Even geen inspiratie meer? Bekijk dan zeker eens het aanbod aan seizoensgroenten. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook duurzamer en goedkoper.
Hier alvast een recept voor een voedzame, lekkere soep van pastinaak en knolselder (wintergroenten) met snippers van gerookte zalm. Pastinaak bevat iets meer koolhydraten dan een standaard groente, dus het brengt je meteen ook wat extra energie aan. De zalmsnippers voorzien in eiwitten en gezonde vetten. Ideaal dus na een winters duurritje met de fiets.



Recept (voor 4 porties):

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 stukje gember van 2 cm
  • 2 el olijfolie
  • 1 preiwit
  • 2 pastinaken (indien grote: 1 is voldoende)
  • 1/2 knolselder
  • 1,5 l kippenbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 chilipepertje
  • 1/4 bosje bieslook
  • peper en zout
  • 200g gerookte zalm


Bereidingswijze:

Pel en snipper de ui en de look. 
Schil de gember en maak fijn met een rasp.
Verhit de olijfolie in een kookpot en voeg er de ui, look en gember aan toe. 
Laat even uitzweten.
Maak de prei, pastinaak en knolselder schoon en snijd alle groenten grof en voeg toe. 
Blus met de kippenbouillon en voeg tijm en laurier toe.
Laat de soep 20 minuten koken. 
Verwijder de tijm en de laurier en mix de soep fijn. 
Ontzaad het chilipepertje en snijd heel fijn. Voeg toe op het allerlaatste moment.
Snijd de bieslook zeer fijn en voeg aan de soep toe als garnituur. 
Kruid af met peper en zout.
Snijd de gerookte zalm in fijne reepjes en voeg vlak voor het serveren toe.
TIP: nood aan wat extra eiwitten, voeg dan wat melk of light room toe.
Smakelijk!
Wil je meer leren over gezonde en lekkere sportvoeding, kijk dan eens op onze website of contacteer onze voedingsspecialiste Charlene Ottevaere.