zondag 19 mei 2019

10 tips voor een geslaagde visualisatie-oefening

1. Zoek een rustige ruimte of positie, waarin je liefst niet gestoord wordt.
2. Voel je je gespannen, doe dan eerst een korte relaxatie-oefening vooraf.
3. Sluit je ogen.
4. Haal jezelf nu de sleutelmomenten voor de geest die zich tijdens je prestatie normaal afspelen. Begin bij de voorbereiding of de start en doorloop zo alle belangrijke momenten tijdens de wedstrijd, tot je aan de finish of het einde bent gekomen. (Weet je nog niet hoe de omgeving er zal uitzien, gebruik dan gerust je eigen verbeelding of google eens foto’s of video van de omgeving.)
5. Probeer beelden te genereren zoals je ze vanuit jezelf zou zien. Vind je het makkelijker om in je verbeelding vanop een afstand naar jezelf te kijken, dan is dat ook ok.
6. Gebruik al je zintuigen, niet alleen je ‘beeld’. Vooral geur en smaak werken heel krachtig in je herinneringen, maar ook geluid en tast zijn belangrijk.
7. Beeld je daarbij ook heel bewust in hoe je je wil voelen op elk sleutelmoment. Wil jij je sterk, vol zelfvertrouwen, ontspannen, gefocust of nog iets anders voelen? Koppel dit eventueel aan een mentaal mantra dat je ook tijdens je visualisatie inprent.
8. Ga niet alleen uit van het ideale scenario, maar beeld je ook eens mogelijke obstakels in en hoe je daar mee om wil gaan als het zich voordoet.
9. Haal goed je doel voor ogen, en het gevoel dat dit je zal geven als je het hebt bereikt. Hier tank je extra motivatie en wilskracht!
10. Herhaal deze oefening minstens meerdere keren per week, zeker in de weken voorafgaand aan je doel. De geest werkt zoals een spier, het is enkel door herhaling en perfectionering dat je mentale kracht groeit. En elke dag bevat heel veel kansen om mentaal aan de slag te gaan.
(Graag meer weten over mentale technieken voor sporters? Contacteer vrijblijvend onze mental coaches)

donderdag 2 mei 2019

Tip van de week


Met de zomer, en voor veel atleten ook het wedstrijdseizoen, in aantocht worden de trainingen misschien wat intensiever en/of langer. Als voorbereiding op dergelijke trainingen eet je best een stevig, gevarieeerd ontbijt waarin de nodige voedingsstoffen aanwezig zijn om je training optimaal aan te vatten. Dit betekent een ontbijt dat voldoende energie (koolhydraten) aanbrengt en de maag niet te zwaar belast, dus geen overaanbod aan vetten en eiwitten. Geen zin of tijd om ’s morgens vroeg een ontbijt in elkaar te flansen, probeer dan eens volgend recept voor een “overnight oats met fruit”.

Door de havervlokken een nacht te laten weken in yoghurt of melk nemen ze het vocht op en worden ze zachter. Het resultaat is een instantontbijt die je zo uit de koelkast kan eten of kunt meenemen in een bewaardoos voor onderweg.




Ingrediƫnten*:
-          40 gram havervlokken
-          75 gram magere Griekse yoghurt (0% vet) of Skyr
-          125 ml magere of halfvolle melk of sojadrink natuur
-          1 eetlepel chiazaad
-          1 snufje kaneelpoeder
-          1 banaan in schijfjes
-          Optioneel: geroosterde amandelschilfers, extra vers of diepvriesfruit


Bereiding:
-          Meng in een kom de havervlokken, de Griekse yoghurt of Skyr, de melk of sojadrink, het chiazaad, het kaneelpoeder en de bananenschijfjes. Dek af en laat een nacht weken in de koelkast, zodat de vlokken de yoghurt en melk absorberen.
-          Haal ’s morgens de overnight oats uit de koelkast. Werk naar smaak af met geroosterde amandelschilfers en/of het fruit. Voeg eventueel wat extra melk of yoghurt toe.

*afhankelijk van je behoeftes kan je meer of minder van deze ingrediƫnten gebruiken