Een dagelijkse portie aan groenten hoort zonder
twijfel thuis in een gezonde voeding, zowel voor sporters als niet-sporters.
Groenten brengen ons vooral de nodige vitaminen en mineralen die we nodig
hebben voor tal van lichaamsfuncties. Met andere woorden vitaminen en mineralen
zijn levensnoodzakelijk, dus de aanbreng ervan via de voeding is essentieel.
Probeer zoveel als mogelijk lokaal gekweekte
seizoensgroenten te eten. Ze zijn niet alleen duurzamer maar ook goedkoper.
Daarnaast bevatten seizoensgroenten de beste smaak en geven ze ons een extra
portie aan vitaminen en mineralen. Alleen maar voordelen dus J. Een seizoenskalender voor
groenten en fruit vind je bijvoorbeeld op de website van testaankoop (https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/duurzaamheid-en-milieu-impact/gids/groenten-en-fruitkalender#).
In oktober en november staat vooral de pompoen
centraal. Tijdens de Halloweenperiode vind je de pompen immers overal als
decoratieaccessoire, maar ook op je bord kan deze groente een extra dimensie
geven. Pompoen kan zowel in hartige als in zoete bereidingen gebruikt worden,
verwerkt in een aperitiefhapje, soep of een overheerlijke ovenschotel.
Eindeloos variëren dus…
Pompoen is een vruchtgroente en is een goede bron
van voedingsvezels en vitamine C. De oranje kleur van pompoenen verraadt al dat
ze heel wat carotenoïden bevatten en dus een bron zijn van vitamine A.
Hieronder alvast een recept waarin de pompoen als
hoofdingrediënt gebruikt wordt. Het gerecht kan perfect de dag voordien klaar
gemaakt worden. Ideaal dus als maaltijd na een (lange) training op een koude
herfstdag. Terwijl je geniet van een lekker warme douche kan dit gerecht garen
in de oven J.
Vegetarische pompoenlasagne
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook,
uitgeperst
- ½ eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel provençaalse kruiden
- 2 theelepels rozemarijn
- 1 rode paprika, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel sojasaus
- 250g champiognons, in schijfjes
gesneden
- 0,5 pompoen, in blokjes
- 100g rode linzen
- 800g tomaten in stukjes (uit
blik)
- 2x250ml groentebouillon
- 50g margarine (bakken en
braden)
- 75g tarwebloem
- 500ml ongezoete sojadrink of
gewone melk
- Nootmuskaat
- Peper en zout
- 12 lasagnevellen
- 50g paneermeel
- 25g pompoenpitten,
geroosterd
- 25g hazelnoten
Bereiding:
Stoof de ui en knoflook in olijfolie tot de ui glazig
wordt. Voeg het paprikapoeder, de Provençaalse kruiden en de rozemarijn toe en
laat even meebakken. Voeg vervolgens de verse paprika toe en laat enkele
minuten meebakken. Blus met de sojasaus. Roer de champignons bij de paprika en
bak tot ze gaar zijn. Voeg de pompoen en linzen toe en roer alles goed om. Giet
de tomatenstukjes en de groentebouillon bij de groenten en laat alles gedurende
30 minuten rustig gaar sudderen. Roer het geheel regelmatig om en giet
eventueel een scheutje water bij de groenten als ze dreigen aan te bakken.
Maak een roux van de margarine en de bloem. Giet in
kleine hoeveelheden de (soja)melk en bouillon bij de roux en roer stevig tot je
een gladde saus bekomt. De saus is beter iets te slap dan te stevig: de
lasagnevellen nemen tijdens het garen veel vocht op. Breng de saus op smaak met
nootmuskaat, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg afwisselend een laag groentesaus, een laag
lasagnevellen, een laag bechamelsaus en een laag lasagnevellen in een
ovenschaal. Eindig met een laag bechamelsaus. Bestrooi met de geroosterde noten
en het paneermeel. Leg nog enkele klontjes margarine bovenop de nootjes, dat
zorgt voor een goudbruin korstje. Plaats de lasagne 30 à 40 minuten in de oven.
Smakelijk!