zaterdag 20 oktober 2018

Marathon multidisciplinair bekeken (de missing link tussen een olifant opeten en een marathon lopen)



Plan the race, race the plan’ is een mooie oneliner voor je volgende grote wedstrijd, maar wat komt daar nu allemaal bij kijken?

Nu Kona achter de rug is, focussen heel wat van onze atleten op een najaarsmarathon. De voorbereiding is zeer duidelijk een multidisciplinaire aanpak. Gaande van blessurepreventie naar voeding en uiteraard fysieke en mentale training.

We filteren even een aantal zaken. Zaken die we trouwens ook aan bod lieten komen tijdens ons Trail Running Weekend in Spanje vorige week. Naast de specifieke loop- en techniektrainingen was er immers meer dan tijd voldoende om in te gaan op mobiliteit, stabiliteit, kracht, yoga en mentale technieken.

Dat de belasting tijdens een marathonvoorbereiding groot is, moeten we jullie niet vertellen. Dat we blessurepreventie moeten inbouwen is dan ook een dooddoener. Vele mensen beginnen dan onmiddellijk aan stabilisatie en stevige krachttraining te denken, maar op die manier slaan ze een belangrijke stap over, namelijk mobiliteit. Het vele zitten verkort vooral onze spieren rond het bekken en de spieren aan de achterzijde. Door hier een grotere bewegingsvrijheid te creëren worden we niet alleen economischer in onze loopbeweging, maar zorgen we ook voor meer draagkracht bij de krachttraining die in een volgende fase aan bod kan komen.

Qua voeding zijn er 2 belangrijke zaken: op wedstrijdgewicht komen en het juiste voedingsplan hebben voor tijdens de race. Twee vragen waar onze diëtiste de juiste antwoorden kan op geven, maar we geven alvast 2 belangrijke tips mee. Bekijk bijvoorbeeld op voorhand wat de weersvoorspellingen zijn om zo een gepast drink- en voedingsschema uit te schrijven. De hoeveelheid en de soort drank die je nuttigt kunnen in combinatie met het weer bepalend zijn voor het resultaat en het gevoel waarmee je de marathon loopt.  en tweede is het aangewezen om de drank en voeding, die je wilt innemen tijdens de wedstrijd, goed uit te testen op training. Ben je van plan beroep te doen op de bevoorrading van de wedstrijd zelf, dan kijk je best wat ze aanbieden en probeer je die zaken uit op een training of een eventuele trainingswedstrijd.

Onze coaches zorgen er voor dat de atleten een individueel trainingsprogramma hebben, maar de groepstrainingen kunnen een extra boost geven. Met de juiste trainingspartners dergelijke trainingen afwerken zorgt voor net dat tikkeltje extra. Wij hopen op die manier het "Gold Mine Effect" toch ook wat mee te nemen in dit proces.

Qua mentale technieken onthouden we vooral dat je een olifant in stukjes opeet. Het helpt m.a.w. om je doel van 42km in tussentijdse doelen op te delen: bijvoorbeeld eerst naar 20km, dan naar 34km, en dan focus op de laatste kilometers. Dit geeft je mentale ankerpunten, die je zelfs via Google Streetview op voorhand kan visualiseren zodat je ze ook effectief tijdens je marathon herkent. Daarnaast onthoud je best dat het gevoel van pijn deels subjectief is en dat je hersenen je spieren al proberen te vertragen wanneer ze vermoeidheid anticiperen, niet noodzakelijk omdat je effectief op dat moment al vermoeid bent. Een mentaal mantra tegen jezelf herhalen (vb ‘ik loop, ik loop, ik loop’ of ‘bam, bam, bam’) kan je helpen om  je aandacht van de pijn en vermoeidheid af te leiden. Ook focussen op lachende gezichten in het publiek, of terugdenken aan een gebeurtenis uit het verleden die je heel blij maakte, helpen.

Wil je meer weten over onze multidisciplinaire begeleiding van sporters, surf dan naar onze website.

(Tim De Vilder, Charlene Ottevaere en Jeroen Keymolen)