maandag 22 juli 2019

Sporten tijdens een hittegolf: stay cool!


Gezien de geleidelijke opwarming van de aarde en de evolutie van ons klimaat naar eerder zuiderse tendensen kunnen atleten zich maar beter voorbereiden op presteren in hogere temperaturen.

Dehydratatie en hyperthermie vermijden zijn hierbij de belangrijkste uitdagingen.
De klassieke adviezen worden verondersteld gekend te zijn, maar het blijft een vaststelling dat heel wat sporters deze nog onvoldoende toepassen.

- Voldoende drinken blijft de allerbelangrijkste regel en daar lezen jullie alles over in de bijdrage van onze voedingsdeskundige. Prehydrateren is een tactiek die nog te weinig wordt toegepast: de dag en de uren voor een wedstrijd kan je al flink wat vocht in je lichaam opslagen en dat zal beter vastgehouden worden mits toevoegen van extra zout onder de vorm van ORS of zoute snacks.

- Met pre-cooling tracht men de lichaamstemperatuur voor de start van wedstrijd of training te verlagen met behulp van koude dranken en koelende vesten. Blijf in elk geval zoveel mogelijk uit de zon voor de start van je sportactiviteit en neem eventueel nog een koude douche of bad vooraleer te starten.

- De meeste symptomen van hitteslag en hitteberoerte zijn het gevolg van opwarming van hoofd en hersenen. Draag dus altijd een pet als je sport in de zon en bevochtig deze indien mogelijk regelmatig met koud water.

- Vergeet ook niet je huid te beschermen met een goede zonnecrème.

Acclimatisatie is een term die verwijst naar de aanpassingen die in ons lichaam plaatsvinden als we regelmatig in een warme omgeving sporten. Professionele atleten gaan daarom 7 tot 10 dagen op voorhand naar de wedstrijdomgeving om daar korte, laagintensieve trainingen uit te voeren. Op die manier bekomen zij een groter plasmavolume, een hogere zweetproductie en een lagere concentratie van zout in het zweet. Al deze adaptaties verbeteren sportprestaties in de warmte.

- Niet iedereen kan zich de luxe permitteren om een week te acclimatiseren. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat sporters zich ook op een andere relatief eenvoudige manier kunnen voorbereiden op warme omstandigheden. Door gedurende een week dagelijks na training een heet bad te nemen komt de kerntemperatuur van ons lichaam lager te liggen en zijn we minder gevoelig voor oververhitting.



Ook als we rekening houden met al deze adviezen, kan het in extreme omstandigheden nog mislopen. Onderbreek in elk geval je sportactiviteit bij volgende symptomen: duizeligheid, braken, hoofdpijn, verwardheid. Een hitteslag kan immers evolueren naar een hitteberoerte met zeer ernstige gevolgen voor je gezondheid.

Wil je meer weten over medisch verantwoord sporten? Neem gerust contact op met onze sportarts Peter Janssens.