donderdag 17 januari 2019

Wordt mentale training ‘the next big thing’ in wielrennen?



Enkele weken geleden las ik met veel teleurstelling een interview met Walter Planckaert in het Baloise Insurance Magazine. Als ploegleider van de opleidingsploeg Sport Vlaanderen – Baloise deed hij de volgende uitspraak: “mentale coaching doen we niet. Die rol is weggelegd voor de ploegleiders. Ik vrees dat je, als je renner bent en nood hebt aan een mental coach, het gewoon niet zult maken als prof. Om renner te zijn, heb je een sterk hoofd nodig.” Als mental coach met een passie voor wielrennen deed deze uitspraak toch wel even pijn. Ik vond ze vooral zeer spijtig voor al die jonge renners met potentieel die de steun van een mental coach wel kunnen gebruiken maar dit nu als een teken van zwakte zouden zien. Het was voor mij nog maar eens een signaal dat het moderne wielrennen op bepaalde vlakken nog een lange weg heeft af te leggen in vergelijking met de professionele trainingsbegeleiding die in sommige andere sporten al lang als ‘normaal’ gelden.
Afgelopen weekend echter werd de teleurstelling van enkele weken geleden dubbel en dik goedgemaakt: op het Belgisch kampioenschap remonteerde de nog jonge Toon Aerts (25 jaar) op verbluffende wijze Wout Van Aert en vocht zich naar de overwinning. Na zijn aankomst barstte Toon in het Sporza-interview in tranen uit en biechtte op dat hij eigenlijk al sinds de zomer met een sportpsychologe aan ‘mentale training’ deed, wat hem in deze wedstrijd het zelfvertrouwen, relativeringsvermogen en de focus had bezorgd die hij nodig had. Verheugd was ik dan ook dat dit rolmodel voor jonge renners zo mooi en zo eerlijk in de verf zette wat het belang is van mentale training in het moderne sportgebeuren.
Maar waar kan een mental coach dan wielrenners of andere sporters in helpen? En wat houdt die mentale training dan in? Veel voorkomend is leren omgaan met druk, wat iedereen vroeg of laat wel voelt. Wie geen druk voelt kan nooit zijn optimaal prestatieniveau bereiken, maar het is de kunst om de ideale spanningsboog tussen positieve en negatieve druk te vinden. Sportpsychologen leren dit bijvoorbeeld aan door middel van ontspanningstechnieken of door te oefenen met andere manieren van denken en kijken naar de wereld. Daaraan gerelateerd is het leren behouden van focus. De menselijke aandacht kan immers zeer snel afgeleid zijn en onze gedachten en gevoelens kunnen ons makkelijk van ons doel afleiden. Hier leert men aandachts- en concentratietechnieken, maar is ook het leren formuleren van goede doelstellingen belangrijk. Nog een ander veel voorkomende vorm van mentale training is visualisatie. Dit is een krachtige tool om zelfvertrouwen te vergroten, technische aspecten en/of bewegingen van een sport sneller onder de knie te krijgen, sneller terug te keren uit blessure, enz. De techniek wordt dan ook door vele toppers toegepast, maar zal ook elke amateur beter laten sporten. Daarnaast kan een sportpsycholoog sporters helpen om zich beter bewust te zijn van talenten en persoonlijke valkuilen, zowel als in het maken van juiste keuzes. Zo kan het ontdekken van dieper liggende overtuigingen belangrijk zijn om sportprestaties naar een hoger niveau te tillen of er simpelweg meer plezier in te beleven. Alle aangehaalde zaken zijn slechts voorbeelden en zeker niet exhaustief. Ze tonen wel aan dat goede mental coaches veel meer zijn dan ‘motivatiecoaches’ en dat sporters met psychologische problemen maar een beperkt deel van het cliënteel van sportpsychologen zijn.
Tot slot nog dit met betrekking tot het interview van Toon Aerts: hij sprak heel bewust over mentale training en over het gegeven dat hij daar reeds maanden mee bezig is. Dit illustreert mooi dat er ook hier effectief sprake is van een trainingsopbouw, net zoals bij fysieke training. De hersenen worden, net zoals een spier, ontwikkeld door ze stelselmatig verder te stretchen. En net zoals bij spierkracht verzwakt mentale kracht wanneer men niet meer of te weinig traint. Een plan van aanpak en regelmaat in de uitvoering zijn bepalend voor het succes.
Wil je meer weten over mentale training, contacteer dan onze mental coaches of neem een kijkje naar onze mental academy.