maandag 11 maart 2019

Voedingstip van de week, voor kracht- én duursporters

Zowel krachtsporters als duursporters hebben nood aan extra eiwitten in hun voeding. Dierlijke voedingsmiddelen zoals melk, (Griekse) yoghurt, skyr, gevogelte, vis en eieren zijn ideale eiwitbronnen omdat ze voorzien in alle noodzakelijke bouwstenen voor spieropbouw en -herstel. Plantaardige eiwitbronnen missen vaak één of meerdere van deze bouwstenen. Zijn ze daarom minder aangewezen binnen sportvoeding? Zeker niet, ook sporters die bewust kiezen voor een meer plantaardige voeding kunnen, mits het maken van goede voedingscombinaties en voldoende variatie, zorgen voor de aanbreng van deze noodzakelijke bouwstenen. Kies dan bijvoorbeeld voor sojaproducten zoals sojadrink, tofu of tempeh, zij zijn op zijn minst even volwaardig als dierlijke eiwitbronnen. Ideaal is ook om peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, rode of witte bonnen te combineren met graanproducten zoals tarwe en quinoa om te voorzien in alle noodzakelijke bouwstenen. Niets zo lekker als een boterham (tarwe) met hummus (kikkererwten). Of maak eens deze eenvoudige, maar lekkere pasta met linzen... Smakelijk ;-).

Pasta met linzen (voor 2 personen):
Ingrediënten: 250g deegwaren, 1 fijngesnipperde ui, 2 stengels preien fijn gesneden, 2 wortelen in kleine blokjes gesneden, 2 eetlepels olijfolie, 150g ongekookte groene of bruine linzen, marjolein, rozemarijn, oregano, 700 g passata, water.

Bereiding: Kook de spaghetti beetgaar. Stoof ondertussen de ui, prei en wortelen in olijfolie. Voeg de linzen, kruiden, passata en het water toe. In een snelkookpan moet het 15 minuten koken, met een gewone kookpot mag je op 25 minuten rekenen. Voeg eventueel af en toe wat water toe.