dinsdag 12 november 2019

Tip: lekker en gezond koken met seizoensgroenten


Een dagelijkse portie aan groenten hoort zonder twijfel thuis in een gezonde voeding, zowel voor sporters als niet-sporters. Groenten brengen ons vooral de nodige vitaminen en mineralen die we nodig hebben voor tal van lichaamsfuncties. Met andere woorden vitaminen en mineralen zijn levensnoodzakelijk, dus de aanbreng ervan via de voeding is essentieel.
Probeer zoveel als mogelijk lokaal gekweekte seizoensgroenten te eten. Ze zijn niet alleen duurzamer maar ook goedkoper. Daarnaast bevatten seizoensgroenten de beste smaak en geven ze ons een extra portie aan vitaminen en mineralen. Alleen maar voordelen dus J. Een seizoenskalender voor groenten en fruit vind je bijvoorbeeld op de website van testaankoop (https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/duurzaamheid-en-milieu-impact/gids/groenten-en-fruitkalender#).  
In oktober en november staat vooral de pompoen centraal. Tijdens de Halloweenperiode vind je de pompen immers overal als decoratieaccessoire, maar ook op je bord kan deze groente een extra dimensie geven. Pompoen kan zowel in hartige als in zoete bereidingen gebruikt worden, verwerkt in een aperitiefhapje, soep of een overheerlijke ovenschotel. Eindeloos variëren dus…
Pompoen is een vruchtgroente en is een goede bron van voedingsvezels en vitamine C. De oranje kleur van pompoenen verraadt al dat ze heel wat carotenoïden bevatten en dus een bron zijn van vitamine A.
Hieronder alvast een recept waarin de pompoen als hoofdingrediënt gebruikt wordt. Het gerecht kan perfect de dag voordien klaar gemaakt worden. Ideaal dus als maaltijd na een (lange) training op een koude herfstdag. Terwijl je geniet van een lekker warme douche kan dit gerecht garen in de oven J.

Vegetarische pompoenlasagne


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel provençaalse kruiden
  • 2 theelepels rozemarijn
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 250g champiognons, in schijfjes gesneden
  • 0,5 pompoen, in blokjes
  • 100g rode linzen
  • 800g tomaten in stukjes (uit blik)
  • 2x250ml groentebouillon
  • 50g margarine (bakken en braden)
  • 75g tarwebloem
  • 500ml ongezoete sojadrink of gewone melk
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • 12 lasagnevellen
  • 50g paneermeel
  • 25g pompoenpitten, geroosterd
  • 25g hazelnoten
Bereiding:
Stoof de ui en knoflook in olijfolie tot de ui glazig wordt. Voeg het paprikapoeder, de Provençaalse kruiden en de rozemarijn toe en laat even meebakken. Voeg vervolgens de verse paprika toe en laat enkele minuten meebakken. Blus met de sojasaus. Roer de champignons bij de paprika en bak tot ze gaar zijn. Voeg de pompoen en linzen toe en roer alles goed om. Giet de tomatenstukjes en de groentebouillon bij de groenten en laat alles gedurende 30 minuten rustig gaar sudderen. Roer het geheel regelmatig om en giet eventueel een scheutje water bij de groenten als ze dreigen aan te bakken.
Maak een roux van de margarine en de bloem. Giet in kleine hoeveelheden de (soja)melk en bouillon bij de roux en roer stevig tot je een gladde saus bekomt. De saus is beter iets te slap dan te stevig: de lasagnevellen nemen tijdens het garen veel vocht op. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg afwisselend een laag groentesaus, een laag lasagnevellen, een laag bechamelsaus en een laag lasagnevellen in een ovenschaal. Eindig met een laag bechamelsaus. Bestrooi met de geroosterde noten en het paneermeel. Leg nog enkele klontjes margarine bovenop de nootjes, dat zorgt voor een goudbruin korstje. Plaats de lasagne 30 à 40 minuten in de oven.

Smakelijk!