vrijdag 29 juni 2018

Ironmanagers ronden Iron Man in Nice succesvol af!


Na een succesvolle Ironman in Kalmar (Zweden) was het duidelijk dat IM Nice de uitdaging voor 2018 zou worden. 13 Ironmanagers, aangevuld met 4 PeakLevel atleten begonnen aan hun road to Nice.

Sinds de opstart van Ironmanagers in 2006 is het doel van de club om een evenwicht te vinden tussen sport, job en privé.  Een Ironman kan het ultieme doel zijn, maar niet kost wat kost.
Een goede opbouw is dus van groot belang.  De eerste jaren was er een vrij strikte 3-jarenplanning (kwart, halve en in jaar 3 een volledige), wat resulteerde in een fantastische eerste trip naar Florida (31 starters en 31 finishers).  Intussen is de groep uiteraard gegroeid en wordt elk jaar een planning voorzien met een goede mix tussen kwart, halve en volledige.
Eind 2017 sloot de club af met 318 Ironman-finishes. 

Doordat een aantal leden bewust het langere werk kiezen, staat de winter garant voor een combinatie van basistraining en de basissnelheid weer opkrikken. We willen absoluut vermijden dat de atleten nog maar 1 snelheid kennen en dus wordt er zowel in het zwembad als in het lopen en fietsen gehamerd op de verschillende intensiteiten.
Een CSS test in het zwemmen en een veldtest lopen zorgen ervoor dat elke atleet zijn intensiteiten kent en dat dit via Coachbox individueel kan opgevolgd worden.
In de winter staan er dan enkele tussendoelen gepland zoals de halve marathon van Cadzand.

In het voorjaar wordt het stilaan serieus en met de stage van Fuerteventura komt de eerste serieuze volumeblok eraan.  In ideale omstandigheden (en een stevig windje dit jaar) kan er een week als een prof geleefd worden.  Naast de specifieke trainingen is er ook aandacht voor mobiliteit en stabiliteit en wordt aandacht besteed aan de voeding. 

Vanaf mei gaan we de laatste rechte lijn in en staan nog 2 specifieke voorbereidingen op het programma.  In het Hemelvaartweekend kwamen we richting Nice voor een verkenningsweekend.  Zeker het fietsparcours werd gereden om zo alles goed te kunnen inschatten en op wedstrijddag nog beter te kunnen doseren. In Nice staan er uiteraard wat hoogtemeters op het programma, dus is het zaak zo specifiek mogelijk voor te bereiden. Ook in de weken erna volgen nog enkele Ardennentrainingen. 
Eind mei dan (exact 4 weken voor de Ironman) volgde de halve triatlon van Belfort (met oa de beklimming van de Ballon d’Alsace).  In warme omstandigheden werd dit een pittige maar goede generale repetitie om nog eens het wedstrijdgevoel te hebben. In de laatste weken volgen nog enkele specifieke trainingen, maar kwam de focus op 2 belangrijke zaken: voeding en mentaal.  Qua voeding heeft iedereen zijn eigen voedingsplan (al dan niet in overleg met diëtiste Charlene).  Dit werd uitvoerig uitgetest want van kapitaal belang.
Mentaal is het vooral een kwestie van fris te zijn in het kopje en vooral mentaal flexibel te zijn.  Daar speelde de coach af en toe wat met de hoofden van de atleten, om zo op de juiste momenten die flexibliliteit te kunnen inbouwen. 

Op wedstrijddag zelf waren er heel wisselend omstandigheden.  Minder warm dan verwacht tijdens het eerste deel van het fietsen.  Iedereen perfect op schema, al had Nico met een valpartij af te rekenen.  Onmiddellijk werd de mentale flexibiliteit getest.  Na verzorgd te worden kon hij zijn weg verder zetten, maar uiteraard met andere ambities.  
Tijdens het 2e deel van het fietsen werd het een stuk warmer en was het zaak om te blijven doseren en focussen op het voedingsplan.  Nogmaals werd duidelijk dat vele atleten veel te hard fietsen in het eerste deel en dit dan bekopen in het 2e deel en tijdens de marathon.  Gelukkig hielden onze atleten zich in het vooraf opgestelde plan en konden zo relatief fris aan de marathon beginnen. 
Na een zeer warme eerste ronde werd het vrij snel bewolkt met daarna zelfs echte stortbuien.  Verfrissend maar misschien toch wat teveel van het goede.
Uiteindelijk bereikte iedereen zijn doel en mogen we tevreden terug blikken op deze fantastische wedstrijd.

(Verslag door Tim De Vilder, PeakLevel coach. Wil je meer weten over trainingsbegeleiding via PeakLevel, klik dan hier)