donderdag 13 september 2018

Hoe de Europees kampioen marathonlopen het verschil maakt met mentale kracht


Eerder deze week verscheen in Knack een heel mooi artikel over Europees kampioen marathonlopen Koen Naert, getiteld: ‘De slimste haalt het soms van de sterkste'. Bij Peaklevel weten we dat niet alleen het fysieke vermogen, maar zeker ook het mentale aspect het verschil kunnen maken bij om het even welke vorm van duursport. Wat Koen in het artikel omschreef was dan ook zeer herkenbaar en omvatte veel van de mentale technieken die wij onze triatleten, lopers, renners, zwemmers, enz aanleren. Elke duursporter worstelt immers met het volhouden van zijn inspanning terwijl de spieren verzuren en de pijngrens wordt afgetast. Wat Koen mooi omschreef is de kracht van een mantra op zo een moment: een zin of een woord die je tegen jezelf herhaalt. In zijn geval ‘push, push, push, …’ maar het had evengoed iets anders kunnen zijn en belangrijk is vooral dat elke atleet voor zichzelf kiest. Het begrip mantra stamt af uit meditatie en zorgt ervoor dat je focust op de actie die je op dat moment wil doen, terwijl je ervoor zorgt dat je gedachten niet afdwalen naar negatieve gedachten of prikkels waar je geen aandacht wil schenken op dat moment, met name de pijn in je spieren. Maar wat Koen ook goed weet weer te geven is dat mantra er niet enkel zijn voor tijdens de wedstrijd. Integendeel, elke sporter die met regelmaat meditatie of andere focus- en ontspanningstechnieken weet toe te passen zal dit ook makkelijker tijdens de wedstrijd doen. De reden daarvoor is deze: in tegenstelling tot wat wetenschappers vroeger dachten, ziet men de hersenen meer en meer als een spier, die sterker kan worden mét training, en terug zal verslappen wanneer men ze minder traint. Mentale technieken moeten dus, net zoals bij kracht- en uithoudingstraining, minimum 2 à 3 keer per week getraind worden en door topsporters zelfs zo goed als dagelijks.
Een tweede techniek die Koen Naert tastbaar weet te omschrijven is wat men de dissociatie-techniek noemt, of in eenvoudiger woorden ‘afleiding’. Afleiding helpt om de gedachten te verzetten door aan leuke dingen te denken, en niet aan de pijn van het moment zelf. Wat niet in het artikel vermeld werd, maar wel door onze Belgische topatleet wordt toegepast, is dat de beste dissociatiegedachten een sterke emotionele verbinding maken in onze hersenen. Denken aan familieleden die je graag ziet, denken aan gebeurtenissen, plaatsen of situaties die een diepe indruk hebben nagelaten…, dat zijn de zaken die je een extra boost kunnen geven op die moeilijke momenten.
En last but not least: focus op het doel als ultieme drijfkracht om vol te houden tot net voorbij de finish. Terugdenken aan waarom je dit doet, wat je er voor gedaan hebt, wie er allemaal bij betrokken was, en vooral hoe het zal voelen eens je die finishmeet overschrijdt. Sterker nog, niet alleen terugdenken, maar vooral dat beeld op je netvlies creëren, alsof je er al bent.
En ook al zijn we niet allemaal Europees kampioen marathonlopen in spe, één ding is zeker: de technieken die Koen Naert met succes gebruikt zijn voor elk van ons beschikbaar en kunnen ons allemaal helpen om onze prestaties te verbeteren, in de sport zowel als in het dagelijkse leven.
Het volledige artikel uit Knack kan je hier lezen.
Wil je meer weten over mentale begeleiding van duursporters, neem dan vrijblijvend contact op met onze mental coach Jeroen Keymolen.