vrijdag 12 juli 2019

7 tips voor een optimale balans op vakantie!


Doorheen het jaar zitten velen van ons in ‘the rat race’. Als we eindelijk vakantie hebben, dan willen we zo snel en zo goed mogelijk tot rust komen. Toch lukt dat niet altijd even goed. Daarom geven we je graag 7 tips om optimaal in balans te komen tijdens je vakantie:
  1.  Neem voldoende lang vakantie aan één stuk: je hersenen werken zoals een oven: als die lange tijd ‘aan’ staat, dan koelt die ook niet in 123 weer af. Met andere woorden, als je maanden aan een stuk stress hebt ervaren, dan kom je niet in 1 dag weer volledig tot rust. Dit vraagt meerdere dagen of zelfs weken;
  2. Eindelijk uitslapen! Dat klopt zeker en is belangrijk, maar probeer tegelijk wel ritme in je slaap te houden. Veel variatie in het uur van slapen gaan en opstaan verwart immers je bio-ritme en kan voor extra vermoeidheid zorgen.
  3. Alcohol speelt daar trouwens ook een rol in en verstoort de kwaliteit van je slaap, onder andere door een onregelmatige ademhaling. Hou er dus rekening mee dat je minder tot een uitgerust gevoel komt als je alcohol gedronken hebt.
  4. Daarnaast zorgt alcohol voor uitdroging, drink dus voldoende water tussendoor en erna om je lichaamsvocht op peil te houden, zeker als het warm is.
  5. Eindelijk ook eens tijd voor ‘platte’ rust, zalig! Geniet er vooral van, maar beweeg toch ook dagelijks. Dit hoeft niet altijd sporten te zijn, maar kan evengoed wandelen of rustig zwemmen zijn. Of misschien is het nu wel eens de moment om aan die yoga te beginnen…
  6. Laat het werk 100% voor wat het is. Snel stiekem even je mailbox checken of een telefoontje beantwoorden geeft je onnodige stress. Je kan vanuit je vakantie toch meestal weinig doen aan problemen op het werk en uiteindelijk is er wel iemand anders die het zal oplossen. Maak jezelf dan ook niet belangrijker dan je bent.
  7. Last but not least: geniet van het moment. Kijk, voel, ruik, hoor en smaak de dingen rond je op een heel bewuste manier. Geniet van hoe de zomer je zintuigen ook andere indrukken geeft en leef zeker nu in het moment!